10 tips för placering av fågelholkar
Att sätta upp fågelholkar är ett bra sätt att locka fler småfåglar till trädgården. Dessutom gör då fåglarna en stor tjänst genom att erbjuda boplatser. Men spelar det någon roll var du placerar fågelholkarna? Vi har sammanställt några tips och råd om vad du bör tänka på, både för fåglarnas och för din egen skull.
1. Placera fågelholken så att du ser den
Glöm inte bort att även du ska ha nytta av fågelholken. Att följa fåglarnas aktiviteter när de bygger sitt bo, matar de nykläckta ungarna och när slutligen ungarna lämnar boet är ett fascinerande nöje för hela familjen. Se därför till att du placerar fågelholken så att du enkelt kan se den.
2. Placera din fågelholk minst 1,5 m över marken
Fåglarna bryr sig inte så mycket om vilken höjd fågelholkarna sitter på. Om de sitter för lågt finns det dock risk för att katter och andra rovdjur kommer åt dem. 1,5 meter är av den anledningen ett minimum. Om fågelholken sitter där det rör sig mycket människor kan det bli lite lugnare för fåglarna om den placeras 3-4 meter upp.
3. Placera fågelholken i närheten av buskar och grenar
Många fågelarter föredrar en boplats som ligger skyddad bland buskage och grenar. En helt öppen plats är därför inte så bra. Placera istället holken där det finns lite grenar och kanske andra träd omkring. Fåglarna vill gärna ha en plats i närheten av holken där de kan sitta för att undvika rovdjur. Själva hålet ska dock vara fritt från hinder så att inflygningen hålls fri.
4. Placera fågelholkar där det finns undervegetation
När fågelungarna lämnar boet hamnar de ofta på marken. Det är därför bra om det finns lite undervegetation strax nedanför fågelholken. En välklippt gräsmatta ger dåligt skydd mot kråkor och andra som kan vara intresserade av dem. I buskar och snår finns det också insekter som ungarna kan öva upp sina fångstmetoder på. Tänk också på att vissa fågelarter kan skada sig när de kastar sig ut från boet och landar på vassa stenar och stubbar.
5. Placera fågelholkar där det är lugnt och stilla
När fåglarna har ungar vill de ha lugn och ro. En fågelholk ska därför sitta där det inte är alltför mycket spring och oljud. Att sätta den bredvid barnens sandlåda är till exempel inte så lämpligt. Dörrar som används mycket, eller nära en trafikerad väg bör också undvikas.
Man ska inte heller placera fågelholken i närheten av fågelmatare eftersom aktiviteten där kan störa det häckande fågelparet och deras ungar. Fågelmatare har dessutom en tendens att locka till sig rovdjur.
6. Placera fågelholkar så att fönsterkollisioner undviks
Fåglar som flyger in i fönster är ett stort problem, och det dör åtskilliga tusen fåglar varje år på grund av detta i Sverige. Den främsta anledningen är att fåglarna ser reflektioner av omgivningen i fönsterrutan, t.ex. himmel och träd, och tror att de kan flyga dit. Om fågelholken är antingen väldigt nära ett problematiskt fönster, så att de inte hinner få upp hastigheten, eller om den sitter längre bort så att de har större chans att identifiera fönstret, minskar man riskerna.
Läs mer om hur man kan förhindra fönsterkollisioner i inlägget ”17 tips för att förhindra att fåglar flyger in i fönster”.
7. Placera fågelholkar en bit ifrån varandra
Vissa fågelarter har inga problem med att ha andra, bebodda holkar i närheten av sin egen. Andra undviker helt en holk med nära grannar. En tumregel är att inte ha holkar som är avsedda för samma fågelart närmare varandra än 10-15 meter.
8. Placera fågelholkar i skydd från vind, snö och regn
En fågelholk ger ett bra skydd mot väder och vind, men tänk ändå på att inte placera den så att den är direkt utsatt för piskande vind och regn.
9. Placera fågelholkar i skugga
Det rekommenderas ofta att inte sätta upp en fågelholk i söderläge för att undvika att solstrålarna värmer upp den alltför mycket. Forskning visar dock att det väldigt sällan blir för varmt i fågelholkar i Sverige, och väderstrecket spelar inte så stor roll. Om man vill vara försiktig kan man förstås ändå placera fågelholken på en skuggig plats Tänk på att holkar av trä står emot både värme och kyla bättre än de av metall och plast.
10. Placera fågelholken så att du kommer åt den för rengöring och underhåll
Det är förstås bra om du själv utan alltför stora bekymmer kommer åt fågelholken om du behöver underhålla den. Många vill rensa och rengöra holken varje år, så placera den så att den är lätt att ta ned.
Källor: YLE, British Trust for Ornithology (BTO), NHBS
Relaterade blogginlägg:
5 anledningar till att sätta upp fågelholkar
Ska man rengöra fågelholkar? Och isåfall när?
6 tips för att få vinterfåglar till din fågelholk
17 tips för att förhindra att fåglar flyger in i fönster
10 tips för placering av fågelmatare
—
Tycker du om våra blogginlägg? Anmäl dig till vår mailinglista för att få nya inlägg som e-post. Gå till Birdbox.se för att se våra produkter.