Fågelholkar kan monteras på olika sätt, och ofta är det var den ska placeras som avgör vad som är lämpligast. Vanligast är att de spikas upp på trädstammar eller en vägg, men de kan också hängas eller sättas på stolpar.
Hur du än väljer att montera holken, tänk på att de ska sitta så att katter eller rovfåglar inte kommer åt dem. Och se till att den inte riskerar att ramla ned så att fåglarna och deras ägg skadas.
Montera en fågelholk på en trädstam
Att montera fågelholken på en trädstam är den vanligaste metoden. Det är vad de flesta ser framför sig när de tänker på en fågelholk. Det finns några alternativa lösningar för monteringen.
Många väljer den enklaste metoden, att spika fast fågelholken på trädstammen eller i en grövre gren. Galvaniserad eller rostfri spik är bäst. Undvik material som koppar eller aluminium, eftersom de kan förgifta trädet. Det går förstås också bra att fästa holken med skruv.
Gran och tall utsöndrar kåda runt skadan från spikar och lider inte av det. Metall i träd kan dock orsaka problem om man någon gång senare tar ned trädet och sågar i det. Spika därför aldrig i träd som du inte själv äger. För övrigt är det inte tillåtet att sätta upp fågelholkar i någon annans träd utan tillstånd.
Skånes ornitologiska förening rekommenderar att spiken ska nå cirka 20 mm in i veden under barken. Normalt räcker det med en spiklängd på 50 mm, lite mer om barken är tjock. Man kan gärna använda flera spikar, eventuellt också en i holkens nedre del så att den sitter stadigt, och om du använder plåtbricka följer spikarna med när trädet växer.
Ett alternativ till spikar är att fästa en tråd eller lina i fågelholken och vira den runt en trädstam. Koppartråd med plastöverdrag, t.ex. gamla elkablar, fungerar fint. Plastöverdraget minskar risken för att tråden skär in i trädet och skadar det. Om du använder ståltråd kan du skydda trädet med en bit av en vattenslang eller cykeldäck.
De flesta fågelholkar som man köper är egentligen inte anpassade för att fästas på en tråd, så det kan krävas lite justeringar. Om du bygger din egen holk är det förstås lättare att förbereda den för en alternativ monteringsmetod.
Tänk på att när träd växer ökar stammens diameter, och trädet kan ”strypas” om tråden sitter för hårt. I värsta fall kan trädet dö. Så titta till fastsättningen minst vartannat år och se så att det inte sitter för hårt. Lämna inte kvar en tråd om du tar ned holken.
Det går också att använda fastspikade tvärslåar på fågelholkens baksida som man kan hänga upp i en grenklyka.
Montera en fågelholk på en vägg
När du monterar en holk på en vägg är det inte så noga med hur du gör det. Om du ska använda spik eller skruv beror på vilken typ av vägg du har. Ibland är det bäst att förborra och plugga innan så att väggen inte skadas. Häng gärna holken på en delvis skuggig plats och där den är skyddad från regn och vind.
Montering av fågelholk på stolpe
Om du verkligen vill följa vad som händer runt holken kan du montera den på en stolpe. Den bör då placeras på 1,5-1,8 meters höjd så att katter inte når den så lätt, och om stolpen är glatt blir det svårare att klättra upp för den. Helst bör den också placeras så att den ligger i skugga en del av dagen så att det inte blir för varmt i den.
Fritt hängande fågelholkar
Det är inte så vanligt att se fågelholkar som hänger fritt i linor i Sverige, men i t.ex. USA och England är denna typ vanligt förekommande. Vissa fågelarter undviker dem, medan andra föredrar dem. En engelsk studie visade att talgoxar och blåmesar faktiskt oftare valde att häcka i hängande fågelholkar än i sådana som var monterade på trädstammar. Gärdsmyg är en annan art som gärna bor i hängande fågelholkar.
En uppenbar fördel med fritt hängande fågelholkar är att ekorrar och katter får betydligt svårare att nå dem. Ibland kan det också vara enklare att hitta en lämplig plats för dem. Om du hänger en fågelholk, försök att undvika platser som är väldigt utsatta för vind. Det är inte bra om det svänger för mycket. Tänk på att en tung holk hänger stadigare i vinden än en lätt.
Källor: Nynäshamns ornitologer (Nynof), Naturhistoriska riksmuseet, YLE, Skånes ornitologiska förening (Skof), Wildlife Garden
Relaterade blogginlägg:
10 tips för placering av fågelholkar
Hur ser en bra fågelholk ut?
5 anledningar till att sätta upp fågelholkar
Ska man rengöra fågelholkar? Och isåfall när?
6 tips för att få vinterfåglar till din fågelholk
—
Tycker du om våra blogginlägg? Anmäl dig till vår mailinglista för att få nya inlägg som e-post. Våra produkter ser du på Birdbox.se.