Varför kommer flyttfåglarna tillbaka?
På våren kommer flyttfåglarna tillbaka från sina övervintringsplatser. Men varför flyttar fåglarna överhuvudtaget? Och varför i hela världen kommer flyttfåglarna tillbaka till Sverige när de snart måste ge sig iväg igen?
Vad är en flyttfågel?
Vi börjar med grunderna. De svenska flyttfåglarna är de fågelarter som när det börjar bli kyligt i luften överger sina häckningsplatser för en mer komfortabel miljö, dvs. söderut till värmen. En art som stannar över vintern kallas logiskt nog för stannfågel. Flyttfåglarna är i majoritet av världens fåglar. Det uppskattas att cirka 85 % av den svenska fågelpopulationen, eller omkring 450 miljoner fåglar, migrerar på hösten.
Varför flyttar fåglarna söderut?
Tillgång till föda är det viktigaste skälet för fågelmigration, och var det finns mat är avgörande för var fåglarna vill vara. På våra breddgrader varierar födotillgången stort mellan årstiderna; på vintern finns det mindre växtlighet och färre insekter att livnära sig på. Genom att flytta till frodigare marker maximerar de sina chanser till överlevnad.
Kylan är också en faktor, men många fåglar kan klara ett kallt klimat så länge de har tillgång till föda (om du vill veta mer om hur fåglarna klarar kylan, se vårt inlägg om hur fåglar håller sig varma på vintern). Stannfåglarna är helt enkelt bättre på att hitta föda under vintern.
Vart flyttar fåglarna?
Tack vare ringmärkning ökar kunskapen om fåglarnas migrationsmönster hela tiden. Ornitologerna brukar skilja mellan kortflyttare och långflyttare. Kortflyttarna flyttar inte längre än vad som är absolut nödvändigt. De kanske inte ens flyttar ut ur Sverige utan stannar i det vackra skånska landskapet, men oftare flyger de till södra Europa. Det är dessa fåglar som kommer tillbaka tidigast på våren, med början i mars.
Långflyttarna är ofta insektsätare, och de måste lämna Sverige för att hitta föda överhuvudtaget. De flyger helst till Afrika söder om Sahara, dvs. en ganska lång sträcka. De kommer normalt tillbaka i maj.
Varför kommer flyttfåglarna tillbaka?
Varje vår kommer, till vår stora glädje, flyttfåglarna tillbaka igen. Man kan undra varför de gör det, när de måste fly igen när det oundvikligen blir kallare igen till vintern. Återigen är det tillgång på föda som är viktigt.
På våren kommer livet tillbaka och det finns ett överflöd av växter och insekter. De flesta fåglar kan bara söka efter föda när det är ljust, och de långa dagarna i norr ger mer tid till den livsviktiga aktiviteten. Konkurrensen om födan med andra fåglar är också mycket mindre än det skulle vara om de stannat på sina övervintringsplatser.
Kanske ännu viktigare än att finna föda till sig själva, är att säkra artens överlevnad genom att få ungar som växer upp till fullvuxna individer. På våra breddgrader finns det gott om lämpliga häckningsplatser, och dessutom färre rovdjur än på varmare platser.
Våren och sommaren i Sverige är alltså mycket gynnsamma för födotillgång och häckning. Det är faktiskt så att fåglar i vår av världen får 4-6 ungar i genomsnitt, medan de i tropiska områden bara för 2-3.
Hur vet fåglarna när det är dags att flytta?
Vad som får fåglarna att påbörja en migration varierar och är inte helt klarlagt. Det är sannolikt att det är en kombination av förändringar i dagarnas längd, temperaturförändringar, förändringar i födotillgång, förändring i landskapet (snötäckt mark, isbelagda sjöar) och genetiska faktorer. Olika fågelarter och till och med olika grupper av individer inom en art kan ha olika migrationsbeteenden.
Vilka risker tar fåglarna när de flyttar?
Det är inte riskfritt för fåglarna att flytta. Det är mycket energikrävande att flyga så långa sträckor, och när de är utmattade löper de större risk att krocka med hinder, som t.ex. vindkraftverk, byggnader eller kraftledningar. Svält kan också drabba dem om de inte finner tillräckligt med föda när de stannar till på vägen. Regn, vind och snabba väderomslag samt miljöer som berg och öppna hav är andra riskfaktorer, liksom rovdjur, förstörda habitat och jordbrukens bekämpningsmedel.
Många fåglar dör varje år på grund av migrationen, och det är en balansgång mellan att öka sina chanser till överlevnad genom att flytta och att dö längs vägen.
Flyttfåglar gör av med väldigt mycket energi när de flyger och de äter för att fylla på reserverna innan de ger sig av på långresa. Att ställa ut fågelmatare med fet fågelmat på den tidiga hösten kan hjälpa dem.
Källor: Naturhistoriska Riksmuseet, The Cornell Lab of Ornithology m.fl.
—
Tycker du om våra blogginlägg? Anmäl dig till vår mailinglista för att få nya inlägg som e-post.